Reducţiunea testamentului/testamentară

Reducţiunea este o sancţiune civilă aplicabilă liberalităţilor excesive, lipsindu-le de eficacitate în măsura necesară întregirii rezervei, dar fără a atrage nulitatea lor. 

Sanctiunea reducţiunii se poate aplica numai după deschiderea moştenirii. Inainte de acest moment moştenitorul nu detine niciun drept. El are o simplă expectativă care este insuficientă dpdv. legal ca sa poata lua măsuri asigurătoare împotriva actelor autorului său care ar ameninţa sau ar compromite asteptarile sale legitime in calitate de succesor.

Ca sa poata sa-si exercite dreptul la reductiune, un mostenitor trebuie sa accepte intai succesiunea (pur şi simplu sau sub beneficiu de inventar) şi sa nu renunţe la dreptul asupra rezervei după deschiderea moştenirii. Daca renunta la dreptul asupra rezervei inainte de deschiderea succesiunii, aceasta renuntare ar fi un pact asupra unei moşteniri viitoare, si, in consecinta, nulă de drept.

Cand există mai mulţi moştenitori rezervatari, ei pot exercita dreptul la reducţiune în mod colectiv. Dreptul la reducţiune are insa un caracter individual. Astfel, dacă unul dintre ei, fără sa renunţe la moştenire, renunţă la exercitarea dreptului, pentru a respecta voinţa liberală a defunctului, liberalităţile se vor reduce numai în măsura necesară întregirii rezervei celorlalţi.

 

Doriţi mai multe informaţii?

Contactati-ne acum completand formularul de mai jos