LOCUL DESCHIDERII SUCCESIUNII

Locul deschiderii succesiunii prezintă un interes deosebit deoarece dvs. trebuie să alegeţi unul dintre birourile notariale care, prin lege, are competenţa stabilită de a dezbate succesiunea defunctului care vă interesează.

În materie de moştenire regulile de competenţă  sunt imperative şi absolute, ultimul domiciliu al defunctului sau reşedinţa obişnuită avută până la momentul decesului fiind de natură a determina o competenţă exclusivă de la normele căreia nu se admit abateri cu excepţia unor situaţii strict delimitate de lege.

A.

Pentru cazul în care defunctul a  avut ultimul domiciliu cunoscut stabilit pe teritoriul României, în conformitate cu art. 954 alin.2 Cod Civil, moştenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.

Dovada ultimului domiciliu se face cu certificatul de deces sau, după caz, cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte, rămasă definitivă

Competenţa soluţionării procedurii succesorale notariale aparţine "notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu" conform art.15 lit. a) din Legea nr.36/1995.

Pe înţelesul tuturor aceasta înseamnă că pentru un defunct cu ultimul domiciliu în Mun. Bucureşti vă puteţi adresa cu cererea dezbaterii succesiunii acestuia oricărui notar care are biroul cu sediul numai în Mun. Bucureşti. Pentru un defunct cu ultimul domiciliu în oricare comună, sat, oraş ale judeţului Ilfov, competent pentru a dezbate succesiunea acestuia este oricare notar care are sediul biroului situat în judeţul Ilfov şi exemplele pot continua.

B.

Pentru cazul în care defunctul a avut ultimul domiciliu sau  reşedinţa obişnuită  în  afara României (element de extraneitate), competenţa soluţionării unei succesiuni aparţine organismelor abilitate ale ţării în care defunctul îşi avea reşedinţa obişnuită în momentul decesului, conform prevederilor art.4 din Regulamentul UE nr. 650/ 2012

 

Doriţi mai multe informaţii?

Contactati-ne acum completand formularul de mai jos