Ce face şi care este rolul unui notar public?

Notarul public este un liber profesionist, asimilat funcţionarului public, se ocupă cu redactarea actelor autentice, verificarea legalităţii documentelor şi consilierea părţilor în privinţa anumitor aspecte juridice, atunci când situaţia o impune.

Notar public – prezentare generală

Notarul public este asimilat din punct de vedere legal functionarui public, acesta este numit în funcţie de către Ministrul Justiţiei, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, conform dispoziţiilor Legii notarilor publici şi a activităţii notariale, nr.36/1995. Acesta îşi poate desfăşura activitatea notarială, individual sau în cadrul unei societăţi profesionale notariale.

Notarul public legalizează documentele, asigurându-se de corectiutudinea şi, mai ales, legalitatea lor. În acelaşi timp, verifică autenticitatea documentelor şi se asigură că părţile au convenit de comun acord şi în cunoştinţă de cauză cele declarate în înscrisuri.

Notarul public are dreptul de a certifica, legaliza şi respectiv autentifica tranzacţii imobiliare (contracte de vânzare, promsiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, dare în plată, compenstaie, remitere de datorie etc), testamente, împuterniciri (procuri, contracte de mandat), de a elibera certificate de moştenitor (certificat de calitate, certificatde legatar, certificat suplimentar) în cadrul procedurii succesorale notariale, de a certifica anumite documente pentru care legea nu solicită forma autentică drept condiţie de valabilitate a actului (darea de dată certă a înscrisurilor).

De asemenea, printre atribuţiile notarului public se regăsesc şi cele specifice consilierii juridice (opinii notariale atât cele scrise, cât şi cele verbale) respectiv consultanţă juridică/fiscală (la întrepătrunderea cu domeniul juridic) a persoanelor fizice sau juridice (companii, societăţi etc), susţinându-le prin sfaturi, documente justificative, negocieri, etc.

Rolul notarului public în societate

Principalul rol al unui notar public este acela de a verifica autenticitatea documentelor şi de a crea un mediu optim pentru ambele părţi ce au căzut asupra unui acord. Documentele legale ce urmează a fi semnate trebuie atent verificate, pentru a fi stabilită legalitatea lor.

Printre principalele atribuţii ale notarului, regăsim:

  • autentificarea actelor (declaraţii, procuri, contract de comodat, închiriere etc)
  • legalizarea copiilor de pe înscrisuri
  • opinii notariale
  • traduceri legalizate
  • reconstituirea înscrisurilor
  • procedura divorţului pe cale amiabilă
  • mediere
  • eliberarea certificatului de moştenitor, de calitate, de legatar, suplimentar
  • darea de dată certă a documentelor prezentate de părţi;
  • activităţi fiduciare;
  • certificarea faptului că o persoană se află în viaţă, se află într-un anumit loc, persoana din fotografie este aceeaşi cu persoana care solicită certificarea sau faptul că o persoană s-a prezentat sau nu într-o anumită zi şi la o anumită oră la sediul biroului notarial, în urma unei somaţii sau notificări;
  • certificări de tombole, licitaţii, concursuri, programe şi site-uri web;
  • acte de protest al cambiilor, biletelor la ordin, cecurilor;
  • redactarea şi gestionarea documentelor prin care se înstrăinează dreptul de proprietate, contracte de vânzare-cumpărare bunuri, contracte de donaţie, uzufruct, servitute, dare în plată, contract de întreţinere, acte de comasare sau dezmembrare a terenurilor, contracte de ipotecă asupra unor bunuri, convenţii între viitorii soţi, declaraţii de renuntate la succesiune, moşteniri, testamente autentice, divorţuri, legalizare acte, declaraţii pe propria răspundere,  şi oricare alte documente cu statut legal.

Activitatea notarului se realizează pentru toate persoanele în egală măsură, fără a se ţine cont de rasă, naţionalitate, sex, vârsta sau apartenenţa politică.

Doriți mai multe informații?

Contactați-ne acum completând formularul de ma jos