Ce sunt grilele notariale şi la ce folosesc?

Grila notarilor publici este denumită oficial „Ghidul privind valorile orientative minime ale proprietăţilor imobiliare” şi este folosită în cazul tranzacţiilor imobiliare. Grilele notariale nu influenţează preţul tranzacţiilor. Acestea reprezintă doar valori de referinţă pentru stabilirea onorariilor notariale, tarifelor de carte funciară şi calcularea impozitului pe venit.

Cum au apărut grilele notariale?

Grilele notariale includ valorile estimante pentru toate tipurile de proprietăţi imobiliare din oraşele şi judeţele ţării. Preţurile proprietarilor sunt calculate în funcţie de zona, strada, tipul proprietăţii, numărul de camere, confort, etaj şi anul construcţiei. Toate informaţiile regăsite în grile au caracter informativ şi nu pot fi folosite pentru evaluarea preţurilor.

Valorile cuprinse în grilele notariale sunt întocmite la cererea Camerelor Notarilor Publici, de către evaluatori autorizaţi ANEVAR. Aceste valori ţin cont de zona în care se află bunul vândut, indiferent că acesta se caracterizează ca fiind o locuinţă, teren agricol, forestier, etc., dar şi de piaţă imobiliară şi majorările de preţuri existente.

Grilele notariale au apărut în 2007 pentru evitarea evaziunii fiscale. Există suspiciunea declarării unui preţ mai mic în actele de vânzare-cumpărare, pentru a se evita astfel plata impozitului real pe venit.

Deşi iniţial, era stabilit faptul că, în situaţiile în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite în grilele notariale, impozitul se va calcula la valoarea din grilă. Începând cu luna ianuarie 2016, impozitul pe venit, datorat statului, se calculează în funcţie de valoarea declarată în contract. Totuşi, notarii sunt obligaţi să anunţe organizaţia fiscală atunci când valoarea este mai mică decât cea din grila notarială.

Pentru ce se folosesc grilele notariale?

Grilele notariale sunt folosite de notari pentru calculul onorariilor notariale, taxele de intabulare şi calcularea impozitului pe veniturile din vânzările bunurilor, venituri ce depăşesc 450 000 de lei, dar în acelaşi timp sunt folosite şi de instanţe, pentru stabilirea taxelor judiciare de timbru pentru succesiuni, partaje, despăgubiri, exproprieri, eşalonarea datoriilor, precum şi în analizele diverselor instituţii ale statului, aşa cum este şi Curtea de Conturi, atunci când întreprinde acţiuni de control.

Pentru aflarea valorii unui teren/apartament pe grila notarială, este necesar să se cunoască adresa acestuia. Astfel se determină numărul zonei şu a subzonei din care face parte, se identifică anexa corespunzătoare zonei şi se înmulţeşte suprafaţa terenului cu valoarea indicată în anexa grilei notariale, ţinând cont de tipul de teren. Evaluările cuprinse în grilele notariale reprezintă valori minimale de referinţă.

La cererea persoanelor interesate şi în scop pur informativ, grilele notariale pot fi eliberate, în copie, contra-cost.

Grilele notariale reprezintă un instrument pentru evaluarea pieţei imobiliare, indicând preţurile minime de tranzacţie realizate în anul precedent.

Doriți mai multe informații?

Contactați-ne acum completând formularul de ma jos