Cine și cum alege notarul public?
Părţile implicate într-o speţă, stabilesc şi aleg de comun acord notarul ce se va ocupa de redactarea procedurii notariale la care ambele părţi vor lua parte. Alegerea unui notar public este o decizie personală, indiferent de partea care îl va alege. De regulă, alegerea notarului îi aparţine părţii care urmează să plătească onorariul notarial pentru instrumentarea respectivei proceduri.
Cine alege notarul public?
Alegerea notarului public pentru perfectarea unor documente nu este prevăzută prin lege, tocmai pentru a lăsa decizia la latitudinea părţilor semnatare. Acestea pot cădea de comun acord asupra alegerii notarului public, indiferent de natura documentelor de urmează a fi semnate.
Uneori însă, din punct de vedere moral, în cazul semnării contractelor de vânzare-cumpărare, alegerea notarului îi aparţine celui care plăteşte comisionul notarial, mai precis, cumpărătorul.
Cum să alegi un notar public?
Alegerea notarului public poate fi uneori o provocare, indiferend că serviciul solicitat implică contracte de vânzare-cumpărare, moşteniri, donaţii, procuri, divorţuri sau orice alte documente care necestia o autentificare notarială. Alegerea notarului este asemănătoare cu alegerea unui consilier profesionist, care să cunoască legile şi cerinţele necesare pentru redactarea documentelor, în stare de legalitate.
Este bine să ţii cont de locaţia unde îşi are sediul notarul, pentru a reduce costurile de călătorie şi timpul, atunci când sunt necesare mai multe drumuri pentru finalizarea actelor notariale. În cazul contractelor de vânzare-cumpărare bunuri, imobile sau tenenuri, este indicat că notarul să fie cât mai aproape de sucursala băncii prin intermediul căreia vei realiza tranzacţiile financiare.
Verifică specializarea în care activează notarul, pentru a te asigura că este potrivit serviciilor de care ai nevoie. Poţi alege să faci acest lucru cu ajutorul paginelor web ale acestora sau cu un simplu telefon direct la birou. Notarul public la care vei apela trebuie să deţină calificarea instrumentării tuturor tipurilor de acte notariale, pentru e evita eventualele neplăceri.
Alege un notar cu care să poţi comunica detaşat şi care să aibă răbdare să îţi explice componenţa actelor pe care urmează să le semnezi. Este extrem de important să înţelegi pe deplin documentele semnate, pentru a evita neplăceri pe viitor. Notarii cu experienţă cunosc importanţa comunicării deschise cu clienţii şi îi tratează întotdeauna cu amabilitate şi seriozitate.
Ţine cont de recomandările cunoştiinţelor sau persoanelor care au avut de a-face cu notarul pe care doreşti să îl alegi pentru perfecţionarea actelor. De multe ori, recomandările se dovedesc utile, iar calitatea serviciilor oferite este una superioară.
Un ultim aspect de luat în considerare, îl reprezintă taxele notariale percepute de notar pentru redactarea documentelor. Fiecare notar are un anumit plafon, iar în funcţie de buget, poţi alege soluţia cea mai avantajoasă.
Contactați-ne acum completând formularul de ma jos